Про внесення змін до програми Дрогобицької міської ради «Про персональні стипендії міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих дітей на 2024 рік»

16.07.2024 8451

Про внесення змін до програми Дрогобицької міської ради «Про персональні стипендії міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих дітей на 2024 рік»

ДРОГОБИЦЬКА МІСЬКА РАДА
___________ сесія восьмого скликання
РІШЕННЯ

від __________ року № _______

Про внесення змін до програми Дрогобицької міської ради «Про персональні стипендії міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих дітей на 2024 рік»

З метою позитивного спрямування основних концептуальних тенденцій духовного, культурного та соціально-економічного розвитку, відповідно до  Указу Президента України від 8 лютого 2001 р. № 78/2002, керуючись  п. 22 ч.1  ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, сім’ї, спорту (Протокол від ________ № ___)  міська рада вирішила:

 

  1. Внести зміни у пп. 1.2 додатку 1 до Програми Дрогобицької міської ради «Про персональні стипендії міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих дітей на 2024 рік», затвердженої рішенням міської ради від 21.12.2023 року № 2048, та викласти його у такій редакції:

«1.2 Міський голова призначає 22 стипендії учням, вихованцям закладів загальної середньої та позашкільної освіти, переможцям Всеукраїнських предметних олімпіад, конкурсів, турнірів, фестивалів, переможцям конкурсу-захисту дитячих наукових робіт при Малій академії наук, які мають високі досягнення у навчанні та мистецтві, беруть активну участь у суспільному житті закладу та міста».

  1. Вважати таким, що втратило чинність, рішення від 20.06.2024 року № 2473 «Про внесення змін до програми Дрогобицької міської ради «Про персональні стипендії міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих дітей на 2024 рік».
  2. Виконання цього рішення покласти на начальника відділу освіти Петра ШЕВ’ЯКА.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на голову постійної комісії ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, сім’ї, спорту Романа ГРИЦАЯ.

 

 

 

Міський голова                                                                             Тарас КУЧМА

 

 

 

 

 

Візи:

 

 

Начальник відділу освіти                                                          Петро ШЕВ’ЯК

 

 

Головний спеціаліст,

уповноважена особа з питань

запобігання та виявлення корупції                                            Леся ПЕЛЕЩАК

 

 

Начальник

управління правового забезпечення                                         Ірина ЮЗВАК

 

 

 

 

Заступник міського голови
з гуманітарних та соціальних відносин                                  Юрій КУШЛИК

 

 

 

Голова постійної комісії ради

з питань освіти, культури, молодіжної

політики, сім’ї, спорту                                                                  Роман ГРИЦАЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 1

         до рішення _______ сесії

Дрогобицької міської ради

                      від  __________  року №  _____

ПРОГРАМА

Дрогобицької міської ради

«Про персональні стипендії міського голови

в галузі освіти та культури для обдарованих дітей

на 2024 рік»

 

Розбудова суверенної, демократичної, правової держави потребує від органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, творчих спілок вжити заходи щодо збереження і розвитку творчого потенціалу та формування в суспільстві сприятливих умов для становлення особистості та підтримки обдарованих дітей. Програма  визначає такі проблеми:

– глибоке осмислення освітніх процесів, різноманіт­них підходів до прийняття наукових, практичних та організаційних рішень, наявність тенденцій підвищення ролі освіти в суспільстві, пряме включення її в соціально-економічні процеси держави, сприяння концентрації наукового потенціалу для організації пошуку, відбору, навчання і виховання обдарованих дітей, забезпечення творчої діяльності суб’єктів навчального процесу та визначення закономірностей взаємозв’язків їх протікання;

– відзначення здібностей обдарованих дітей, розширення соціально-правових гарантій школяра, сприяння у забезпеченні рівного доступу до якісної освіти, залучення до наукової роботи, державного управління, розвитку творчих здібностей і обдарувань дітей;

– координація діяльності освітніх закладів, позашкільних установ, пов’язаних з навчанням і вихованням дітей;

– утвердження конституційних положень про те, що людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, творчий потенціал є найвищими соціальними цінностями.

Програма складена з урахуванням можливостей місцевих закладів загальної середньої, позашкільної та дошкільної освіти і спрямована на створення сприятливих умов для пошуку, підтримки і розвитку інтелектуально і творчо обдарованих дітей та їх самореалізації.

Успішне виконання передбачених програмою завдань можливе при тісній співпраці школи, сім’ї і громадськості. Важливою передумовою реалізації програми є запровадження особистісно зорієнтованої освітньої моделі в Україні.

Метою програми є подальший розвиток загальноміської системи виявлення, відбору та відзначення обдарованої молоді, забезпечення економічних і соціальних гарантій самореалізації особистості, підтримка та стимулювання інтелектуально і творчо обдарованих дітей та молоді.

Основними завданнями програми є:

– забезпечення сприятливих умов для творчого, інтелектуального, духовного і фізичного розвитку обдарованої молоді міста шляхом їх заохочення;

– розробка нових напрямів роботи з обдарованою молоддю шляхом створення науково-методичного супроводу розвитку ефективних систем виявлення, навчання і професійної орієнтації обдарованої молоді;

– залучення обдарованої молоді до здобуття позашкільної освіти з метою задоволення потреби у професійному самовизначенні та творчій самореалізації;

– оновлення змісту, форм і методів роботи з обдарованою молоддю;

– піднесення статусу обдарованої молоді та її наставників;

– координація діяльності органів місцевого самоврядування, навчальних закладів, громадських організацій з питань розвитку та підтримки обдарованої молоді;

– поглиблення міжнародного співробітництва у сфері нових педагогічних технологій навчання і виховання обдарованої молоді.

Програма складається з 6 розділів, кожен з яких охоплює стратегічні напрями реалізації роботи щодо виявлення, навчання, виховання, розвитку та заохочення обдарованої учнівської молоді області, допрофесійну підготовку особистості. Реалізація стратегічних напрямів можлива за умови виконання таких основних завдань:

– науково-методичне забезпечення роботи з обдарованою молоддю;

– створення системи пошуку обдарованої молоді;

– навчання, виховання і розвиток обдарованої молоді;

– забезпечення соціально-правових гарантій;

– створення позитивного інформаційного простору.

 

  1. Загальні положення
  • Персональні стипендії міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих дітей (надалі – стипендії) призначаються відповідно до розпорядження міського голови з метою підтримки обдарованих та талановитих учнів закладів загальної середньої та позашкільної освіти, стимулювання їх творчості та засвідчення їх особистих досягнень.
  • Міський голова призначає 22 стипендії учням, вихованцям закладів загальної середньої та позашкільної освіти, переможцям Всеукраїнських предметних олімпіад, конкурсів, турнірів, фестивалів, переможцям конкурсу-захисту дитячих наукових робіт при Малій академії наук, які мають високі досягнення у навчанні та мистецтві, беруть активну участь у суспільному житті закладу та міста.
  • Стипендії призначаються у номінаціях:
  • учням, що посіли призові місця на III етапі конкурсу-захисту дитячих наукових робіт Малої академії наук;
  • учням – переможцям Всеукраїнських предметних турнірів;
  • учням – переможцям Міжнародних конкурсів та фестивалів, турнірів;
  • учням, вихованцям закладів позашкільної освіти, що посіли призові місця на Всеукраїнських конкурсах та фестивалях, турнірах;
  • учням, що посіли призові місця на IV етапі Всеукраїнських предметних олімпіад;
  • учням – багаторазовим переможцям обласних олімпіад (1-ші місця/ або не менше 3-х), які проводилися по лінії освіти та культури.
  • Стипендії призначаються терміном на один навчальний рік.

 

  1. Порядок призначення стипендій
    • Для організації роботи з розгляду, відбору та висунення кандидатів на стипендію міського голови утворюється комісія з визначення кандидатів для призначення стипендій, яку очолює заступник міського голови з гуманітарних та соціальних питань. До складу комісії входять депутати міської ради, спеціалісти відділу освіти та культури, виконавчих органів Дрогобицької міської ради, працівники центру професійного розвитку педагогічних працівників, працівники закладів загальної середньої та позашкільної освіти..
    • Склад комісії щодо призначення персональної стипендії міського голови затверджується рішенням сесії Дрогобицької міської ради.
    • Керівництво роботою комісії здійснює її голова, а у разі його відсутності – заступник голови комісії. Веде протокол засідання відповідальний секретар комісії.
    • Комісія щодо призначення стипендій проводить засідання щорічно до 30 травня кожного поточного року та приймає рішення про призначення стипендій.
    • Засідання комісії вважається повноважним, якщо на ньому присутні не менше як дві третини її складу.
    • Рішення комісії оформляється протоколом, який підписується всіма присутніми членами комісії, головою комісії, заступником голови комісії, секретарем.
    • За поданням відділу освіти комісія виносить пропозицію на розгляд міського голови про призначення стипендій.

 

  1. Порядок висування кандидатів
    • Кандидатури учнів для призначення стипендій визначають заклади загальної середньої та позашкільної освіти Дрогобицької міської територіальної громади шляхом подання листа-клопотання комісії щодо призначення стипендії.
    • До листа-клопотання про призначення стипендії додаються такі документи:
  • розгорнута характеристика учня – кандидата на призначення стипендії, у якій висвітлюються його досягнення, за підписом керівника закладу освіти, де навчається кандидат, з обов’язковою інформацією про учня: прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, домашня адреса, телефон;
  • копія свідоцтва про народження або копія паспорта учня;
  • копії дипломів, грамот, які засвідчують перемогу учня – кандидата на стипендію на Всеукраїнських предметних олімпіадах, конкурсах, турнірах, Міжнародних фестивалях та конкурсах, конкурсі – захисті Малої академії наук;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.
    • Пропозиції щодо кандидатур на призначення стипендій подаються комісії щодо призначення стипендій до 15 травня кожного поточного року.
    • При призначенні персональних стипендій враховуються досягнення учнів – кандидатів на стипендію у навчанні за попередній 1 рік.

 

  1. Фінансування видатків, пов’язаних з виплатою стипендій
    • Виплата стипендій здійснюється за рахунок коштів бюджету Дрогобицької міської ради, передбачених відділом освіти у кошторисі.
    • Розмір стипендій складає 300гривень у місяць і не підлягає індексації протягом року.
    • Щомісячну виплату стипендій здійснюють у бухгалтерії закладів освіти міста з 1 вересня кожного поточного року протягом 9 місяців.

 

  1. Загальне фінансове і ресурсне забезпечення

Фінансування виконання Програми здійснюється з бюджету Дрогобицької міської ради в межах асигнувань, передбачених по галузі «Освіта».

  1. Очікувані результати виконання програми

Виконання основних завдань і заходів програми забезпечить:

– розвиток загальноміської системи виявлення та відбору обдарованої молоді;

– оновлення змісту та створення особистісно орієнтованої системи роботи з обдарованими дітьми та молоддю;

– створення науково-педагогічної інформаційної системи;

– впровадження сучасних педагогічних технологій навчання і виховання обдарованої молоді;

– підвищення рівня професійної компетенції педагогів, що працюють з обдарованою молоддю;

– збагачення освіти інноваційними технологіями навчання та розширення зв’язків з міжнародними освітянськими організаціями;

– забезпечення соціально-правових гарантій обдарованій молоді, створення системи її морального і матеріального заохочення до науково-дослідницької і спеціальної діяльності;

– розширення інформаційно-аналітичного банку даних «Обдарованість» закладів загальної середньої освіти;

– консолідація зусиль державних, громадських, наукових організацій міста, спрямованих на виховання особистості, збереження багатовікових традицій і досвіду педагогічної громадськості.

 

 

 

   Начальник відділу освіти                                                 Роман ГРИЦАЙ             

 

 

 

 

 

Додаток № 2

         до рішення ______ сесії

Дрогобицької міської ради

                      від  __________  року №  ____

 

 

 

Паспорт

програми Дрогобицької міської ради

«Про персональні стипендії міського голови в галузі

освіти та культури для обдарованих дітей

на 2024 рік»

  1. Ініціатор розроблення Програми – відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

 

  1. Дата, номер документа про затвердження Програми.

 

  1. Розробник Програми – відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

 

  1. Співрозробники Програми – департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації

 

  1. Відповідальний виконавець Програми – відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

 

  1. Учасники Програми – відділ освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради та заклади загальної середньої і позашкільної освіти.

 

  1. Термін реалізації Програми: 2024 рік.

 

  1. Загальний обсяг фінансування

ресурсів, необхідних для реалізації

Програми, тис. грн.:

усього – 59,4 тис.грн.,

у тому числі на нагородження обдарованих дітей 59,4 тис.грн.

 

8.1. Коштів бюджету Дрогобицької міської ради  59,4 тис.грн.,

у тому числі на нагородження обдарованих дітей 59,4 тис.грн.

 

 

Начальник відділу освіти                                            Роман ГРИЦАЙ          

 

 

 

 

 

 

Додаток № 3

         до рішення _______ сесії

Дрогобицької міської ради

                      від  ________  року №  ______

 

Склад

комісії з визначення кандидатів на призначення персональних стипендій міського голови в галузі освіти та культури для обдарованих

дітей на 2024 рік

  • Ю.Кушлик, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів, гуманітарних та соціальних відносин, голова комісії,
  • Р.Грицай, начальник відділу освіти, заступник голови комісії,
  • А.Заблоцький, головний спеціаліст відділу освіти, секретар комісії.

Члени комісії:

  •   Г. Марчук, завідувач Дрогобицького ЦПРПП,

       Я.Арістов, директор Будинку науково-технічної творчості учнівської молоді,

  •  М.Філіпович, директор Стебницького Будинку художньо-естетичної творчості учнівської молоді,
  •  О.Пашко, начальник відділу сім ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту,
  • Л.Татарська, начальник відділу культури та мистецтв управління культури та розвитку туризму.

 

Начальник відділу освіти                                                 Роман ГРИЦАЙ                 

 

 

Віза:

 

Начальник відділу освіти                                                          Роман ГРИЦАЙ

Документи за типом
Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту