№278 Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення посад у виконавчих органах Дрогобицької міської ради

14.10.2024 7255

№278 Про затвердження Порядку  проведення конкурсу  на заміщення посад у виконавчих органах  Дрогобицької міської ради

ДРОГОБИЦЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Р І Ш Е Н Н Я

 

від 14.10.2024 №278

 

Про затвердження Порядку

проведення конкурсу

на заміщення посад у виконавчих органах

Дрогобицької міської ради

 

На виконання ст.10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.2002р.                 № 169 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців», відповідно до наказу Національного агентства України з питань державної служби від 27.04.2015 № 87 «Про внесення змін до Загального порядку проведення іспиту кандидатів на заміщення вакантних посад державних службовців», з метою формування кадрового потенціалу та залучення на службу висококваліфікованих спеціалістів, керуючись ст.40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

  1. Затвердити Порядок проведення конкурсу на заміщення посад у виконкомі та виконавчих органах Дрогобицької міської ради згідно з додатком.
  2. Відділу кадрів (Т.Малиш) та управлінню правового забезпечення (І.Юзвак) розробити та подати на затвердження міському голові перелік питань на перевірку знання Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції».
  3. Секретарю конкурсної комісії Дрогобицької міської ради на заміщення посад у виконкомі та виконавчих органах Дрогобицької міської ради формувати білети для проведення іспиту.
  4. Розпорядження міського голови від 27.05.2015 № 249-р вважати таким, що втратило чинність.
  5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на В.Вовківа, керуючого справами виконкому.

 

Міський голови                                                             Тарас КУЧМА

 

 

 

 

Додаток

до рішення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради

від 14.10. 2024 № 278

 

ПОРЯДОК

проведення конкурсу на заміщення посад

у виконавчих органах Дрогобицької міської ради

 

Загальні положення

 

  1. Відповідно до Порядку проведення конкурсу на заміщення посад у виконавчих органах Дрогобицької міської ради (далі – Порядок) проводиться конкурсний відбір на заміщення посад посадових осіб у виконкомі та виконавчих органах Дрогобицької міської ради п’ятої – шостої категорії (далі – конкурс), крім випадків, коли законами України встановлено інший порядок заміщення таких посад.
  2. Цей Порядок поширюється на посади визначені абзацом 4 ст. 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування ».
  3. Мета проведення іспиту – об’єктивна оцінка знань та здібностей кандидатів на посади у виконкомі та виконавчих органах Дрогобицької міської ради.
  4. Конкурс проводиться конкурсною комісією, склад якої затверджується розпорядженням міського голови.
  5. Конкурс на заміщення вакантної посади посадової особи місцевого самоврядування повинен забезпечувати конституційне право рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування громадян України.

6.Особи, які подали необхідні документи на розгляд конкурсної комісії для участі у конкурсі, є кандидатами на зайняття посади посадової особи місцевого самоврядування (надалі – кандидати).

  1. Переведення на рівнозначну або нижчу посаду в одному органі місцевого самоврядування, а також просування по службі посадових осіб, які зараховані до кадрового резерву чи успішно пройшли стажування, може здійснюватися без конкурсного відбору.
  2. У випадку призначення на посади посадових осіб органів місцевого самоврядування у виконавчих органах Дрогобицької міської ради осіб на підставі Закону України «Про правовий режим воєнного стану», тобто, без конкурсу, на умовах строкового трудового договору, конкурс на таку посаду оголошується відповідно до розпорядження міського голови та може проводитись на умовах та в порядку, що затверджується цим рішенням виконкому до моменту припинення воєнного стану та за умов перебування на посаді особи, яка призначена на цю посаду без конкурсу. Особи, які призначені без конкурсу на такі посади, мають бути повідомлені секретарем комісії про факт оголошення конкурсу (в будь-якій формі: письмово, електронним листом, в телефонному режимі (засвідчується актом) та ін.) та можуть брати участь в конкурсі, за бажанням.

Організація роботи конкурсної комісії

  1. Організація роботи комісії визначається цим Порядком.
  2. Голова, секретар та члени комісії здійснюють свої повноваження відповідно до цього Порядку та згідно з вимогами чинного законодавства України.
  3. У випадку відсутності на роботі члена комісії, у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, звільнення з посади чи інших поважних причин, передбачених чинним законодавством України, його обов’язки, як члена комісії виконує та бере участь в засіданнях комісії посадова особа, яка на час проведення конкурсу виконує обов’язки відсутнього, відповідно до функціональних/посадових обов’язків чи розпорядження міського голови.
  4. Голова конкурсної комісії (у випадку відсутності голови комісії – заступник голови комісії):
  • організовує роботу конкурсної комісії, зокрема, спільно з секретарем комісії, визначає дату, час і місце проведення засідання та скликає комісію;
  • головує на засіданнях конкурсної комісії або у разі необхідності може надати повноваження заступнику голови комісії головувати на засіданні (про що заносяться відомості у протокол);
  • здійснює інші повноваження, визначені цим Порядком.
  1. Секретар конкурсної комісії:
  • у взаємодії з членами конкурсної комісії здійснює підготовку засідань конкурсної комісії;

– організовує здійснення діловодства конкурсної комісії;

– здійснює інші повноваження, визначені цим Порядком;

  1. Члени конкурсної комісії мають право:
  • пропонувати питання на розгляд та обговорення комісії;

– ознайомлюватися з документами, які розглядаються на засіданні конкурсної комісії, брати участь у їх підготовці, дослідженні;

– готувати для розгляду на засіданні конкурсної комісії окремі питання, необхідні для провадження її діяльності, проведення конкурсу тощо;

– висловлювати свої мотиви та міркування, а також надавати додаткові документи та пояснення з питань, що розглядаються;

– доповідати на засіданні конкурсної комісії з питань, які винесені на розгляд;

– вносити пропозиції;

– голосувати “за” чи “проти” будь-якого рішення конкурсної комісії або утриматися від голосування; висловлювати на засіданні конкурсної комісії мотиви свого волевиявлення;

– оголошувати усно окрему думку щодо рішення конкурсної комісії із наступним письмовим викладенням її та переданням секретарю конкурсної комісії;

– здійснювати інші повноваження, визначені цим Порядком.

  1. Членам конкурсної комісії забороняється будь-яким чином ознайомлювати кандидатів з конкурсними роботами інших кандидатів.
  2. Голосування проводиться відкрито. Члени конкурсної комісії голосують на засіданнях Конкурсної комісії шляхом підняття рук. Не допускається голосування за дорученням або передача голосу іншому члену конкурсної комісії.
  3. Конкурсна комісія вважається повноважною в разі присутності на засіданні комісії 2-ох третин від її складу.
  4. При рівному розподілі голосів, голос голови комісії є вирішальним.
  5. У випадку виникнення реального або потенційного конфлікту інтересів член комісії зобов’язаний повідомити про цей факт та участі в розгляді питань, голосуванні, прийнятті рішення щодо кандидата, стосовно якого приймається рішення комісією, брати не може.
  6. Засідання конкурсної комісії оформляється протоколом, який підписується всіма присутніми і подається керівникові не пізніше ніж через п’ять робочих днів після голосування.
  7. Повноваження членів конкурсної комісії припиняються за розпорядженням міського голови.

 

Умови проведення конкурсу

  1. Рішення про проведення конкурсу приймається міським головою за наявності вакантної посади в органах місцевого самоврядування чи посади, на яку була призначена особа без конкурсу, обов’язковість якого передбачена чинним законодавством.
  2. Проведення іспиту для кандидатів на заміщення посад передбачає перевірку та оцінку їх знань Конституції України, Законів України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції», а також, законодавства з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадових осіб органу місцевого самоврядування у виконавчих органах Дрогобицької міської ради.

Перелік питань на перевірку знань Конституції України, Законів України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції» розробляються кадровою та юридичною службами, затверджуються міським головою.

Перелік питань на перевірку знань з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадових осіб органу місцевого самоврядування виконавчого органу Дрогобицької міської ради та структурного підрозділу затверджується міським головою, як додаток до розпорядження міського голови про оголошення конкурсу, за поданням керівника структурного підрозділу, на посаду в якому оголошується конкурс чи профільного заступника, відповідно до підпорядкування структурного підрозділу.

  1. Екзаменаційні білети формуються секретарем конкурсної комісії та затверджуються головою конкурсної комісії, згідно з додатком 1 до цього Порядку.

До кожного білета включаються 5 питань. Питання № 1, № 2 та № 3 формуються по одному питанню на перевірку знань Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції». Питання № 4 та № 5 – з переліку питань на перевірку знання законодавства з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадових осіб органу місцевого самоврядування виконавчого органу Дрогобицької міської ради, на посаду в якому оголошено конкурс.

Кількість білетів має бути не менше 15. У випадку перевищення кількості кандидатів на посаду 15 осіб, білети виготовляються в кількості 2 комплектів.

Іспит може проводитись одночасно на заміщення декількох вакантних посад, за умови невеликої кількості кандидатів.

Іспит складається з двох частин: письмова робота та співбесіда.

Іспит складається державною мовою.

 

Проведення конкурсу

Процедура проведення конкурсу складається з 6 етапів:

  1. Прийняття рішення про оголошення конкурсу.

Рішення про оголошення конкурсу приймається міським головою за поданням керівника структурного підрозділу, на посаду в якому є потреба оголошення конкурсу, профільного заступника, у якого в підпорядкуванні структурний підрозділ чи самостійно міським головою.

Визначення терміну (періоду), доцільність оголошення конкурсу та вагомість підстав визначаються міським головою.

Підставою для оголошення конкурсу є розпорядження міського голови.

  1. Оголошення конкурсу

Конкурс оголошується на підставі розпорядження міського голови. Дрогобицька міська рада зобов’язана опублікувати оголошення про проведення конкурсу в пресі або поширити його через інші офіційні засоби масової інформації не пізніше ніж за місяць до початку конкурсу.

В оголошенні про проведення конкурсу повинні міститися такі відомості:

– найменування органу, на посаду в якому оголошується конкурс, із зазначенням його місцезнаходження, адреси;

– назви вакантних посад із зазначенням, що додаткова інформація щодо основних функціональних обов’язків, розміру та умов оплати праці надається кадровою службою;

– основні вимоги до кандидатів, визначені, згідно з типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками до посадових осіб в органах місцевого самоврядування;

– перелік та строк прийняття документів (протягом 30 календарних днів з дня оголошення про проведення конкурсу);

– адреса, контакти та номер кабінету структурного підрозділу, відповідального за прийом документів та надання додаткової інформації.

В оголошенні може міститися додаткова інформація, що не суперечить законодавству про службу в органах місцевого самоврядування.

  1. Прийняття на розгляд документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі

Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають до конкурсної комісії такі документи:

– заяву про участь у конкурсі, в якій зазначається про ознайомлення заявника із встановленими законодавством обмеженнями щодо прийняття на службу в органи місцевого самоврядування та проходження служби в органах місцевого самоврядування;

– заповнену особову картку (форма П-2 ДС) з відповідними додатками;

– фотокартку розміром 4 х 6 см;

– копії документів про освіту, засвідчені нотаріально чи в іншому встановленому законодавством порядку;

– відомості про доходи та зобов’язання фінансового характеру щодо себе та членів своєї сім’ї;

– копію першої та другої сторінок паспорта громадянина України,

– копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків,

– копія військово-облікового документу (для військовозобов’язаних).

Особи можуть подавати додаткову інформацію стосовно своєї освіти, досвіду роботи, професійного рівня і репутації (копії документів про підвищення кваліфікації, присвоєння наукового ступеня або вченого звання, характеристики, рекомендації, наукові публікації тощо).

Забороняється вимагати відомості та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Відділ кадрів перевіряє подані документи на відповідність їх встановленим вимогам щодо прийняття на службу в органи місцевого самоврядування, передбаченим для кандидатів на посаду посадової особи місцевого самоврядування.

Рішення про допуск осіб, професійно-кваліфікаційні характеристики яких не відповідають вимогам приймається після обговорення конкурсною комісією та голосування.

Якщо кандидат наполягає на участі у конкурсі за даних обставин, він допускається до конкурсу, а остаточне рішення приймає конкурсна комісія.

До участі у конкурсі не допускаються особи, які:

– досягли встановленого законодавством граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування;

– визнані в установленому порядку недієздатними;

– мають судимість, що є несумісною із зайняттям посади посадової особи органу місцевого самоврядування;

– у разі прийняття на службу будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, які є їх близькими родичами чи свояками;

– позбавлені права займати відповідні посади в установленому законом порядку на визначений термін;

– в інших випадках, установлених законами.

Подані документи і матеріали конкурсної комісії зберігаються у відділі кадрів.

Особи, документи яких не відповідають встановленим вимогам, за рішенням голови конкурсної комісії до конкурсу не допускаються, про що їм повідомляється з відповідним обґрунтуванням.

Особа, яка бажає взяти участь в конкурсі, несе персональну відповідальність за достовірність наданої інформації.

  1. Перша частина іспиту – письмова робота.

Секретар конкурсної комісії, за погодженням з головою конкурсної комісії, визначає дату проведення першої частини іспиту та повідомляє кандидатів про місце і час його проведення в телефонному режимі.

Приміщення для складання іспиту має відповідати умовам зручного розміщення, що забезпечує можливість контролю членами комісії відсутності спілкування кандидатів між собою та забезпечує індивідуальну підготовку відповідей на питання білета.

Під час складання іспиту кандидатам забороняється користуватись будь – якими додатковими засобами (наприклад,  друковані матеріали, гаджети та інше). У випадку фіксації таких дій конкурсантом комісією вирішується питання щодо анулювання роботи.

Для написання відповіді конкурсантам надається аркуш із штампом виконкому Дрогобицької міської ради. Перед відповіддю обов’язково вказуються прізвище, ім’я та по батькові  кандидата, номер білета та питання зазначені в білеті. На аркуші проставляється підпис кандидата та дата.

Загальний час підготовки відповіді становить 60 хвилин.

Після складання першої частини іспиту роботи кандидатів оцінюються членами комісії.

Для оцінки знань кандидатів використовується п’ятибальна система.

Кожне питання оцінюється окремо.

Середній бал за кожне питання вираховується у випадку засвідчення підписами оцінки не менше трьох членів комісії. Підбиття підсумку здійснюється шляхом додавання середнього балу за кожне питання.

За результатами перевірки, виставлених оцінок щодо відповіді на кожне питання, члени комісії, шляхом голосування, приймають спільне рішення про встановлення загального балу оцінки.

Загальний бал заноситься до екзаменаційної відомості, форма якої наведена в додатку 2 до цього Порядку.

Аркуші з відповідями кандидатів зберігаються разом з іншими матеріалами та документами конкурсної комісії у кадровій службі відповідно до вимог чинного законодавства.

  1. Друга частина іспиту – співбесіда.

До другої частини іспиту кандидат допускається у випадку оцінювання письмової роботи в кількості не менше 12,5 бали.

Секретар конкурсної комісії, за погодженням з головою конкурсної комісії, визначає дату проведення другої частини іспиту та повідомляє кандидатів про місце і час його проведення в телефонному режимі.

Співбесіда проводиться з кожним кандидатом окремо.

Під час співбесіди кандидату можуть бути поставлені додаткові питання на перевірку знань Конституції України, Законів України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про запобігання корупції» та питання на перевірку знань з урахуванням специфіки функціональних повноважень посадової особи органу місцевого самоврядування виконавчого органу Дрогобицької міської ради. Також можуть обговорюватися: інформація з відкритих джерел або інша наявна інформація, яка може свідчити про невідповідність кандидата критеріям доброчесності, професійна компетентність кандидата, попередній досвід роботи та інше. Конкурсна комісія враховує здатність кандидата висловлювати свої думки, вміння викладати інформацію, комунікабельність, тактовність, ділові та вольові якості, готовність брати на себе відповідальність, уміння аналізувати проблеми і налагоджувати ділові зв’язки, виявляти творчий підхід.

  1. Підбиття підсумків та відбір кандидатів.

Після завершення співбесіди члени конкурсної комісії без присутності кандидатів, з якими проводилась співбесіда, обговорюють результати співбесіди.

Конкурсна комісія на підставі розгляду поданих документів, результатів іспиту та співбесіди з кандидатами, які успішно склали іспит, на своєму засіданні здійснює відбір осіб для зайняття вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування.

Кандидати, які не склали іспит, не можуть бути рекомендовані конкурсною комісією для призначення на посаду.

Інші кандидати, які успішно склали іспит, але не були відібрані для призначення на посади, у разі їх згоди, за рішенням конкурсної комісії можуть бути рекомендовані для зарахування до кадрового резерву виконкому Дрогобицької міської ради і протягом року прийняті на вакантну рівнозначну або нижчу посаду без повторного конкурсу.

Якщо за результатами конкурсу не відібрано жодного з кандидатів для призначення на посаду, конкурсна комісія не може рекомендувати цих кандидатів до кадрового резерву.

Якщо жоден з кандидатів не рекомендований конкурсною комісією для зайняття вакантної посади, оголошується повторний конкурс.

У протоколі комісії, що подається міському голові, обов’язково зазначаються пропозиції щодо призначення конкретного кандидата на вакантну посаду особи місцевого самоврядування та  визначаються кандидатури для зарахування до кадрового резерву.

Конкурсна комісія повідомляє кандидатів про результати конкурсу протягом трьох днів після його завершення.

Рішення про призначення на посаду посадової особи місцевого самоврядування та зарахування до кадрового резерву приймає міський голова на підставі пропозиції конкурсної комісії протягом місяця з дня прийняття рішення конкурсною комісією.

Рішення  конкурсної комісії може бути оскаржене міському голові протягом трьох днів після ознайомлення з цим рішенням.

Рішення міського голови може бути оскаржене у порядку, визначеному законодавством.

 

 

Керуючий справами виконкому                                         Віталій ВОВКІВ

 

 

 

Додаток №1 до Порядку

від _______________ 2024 № ____

 

 

 

 

 

Виконавчий комітет

Дрогобицької міської ради

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Голова конкурсної комісії

___________________

(прізвище, ініціали)

___________________ року

 

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ №

для складання іспиту кандидатів на посади

у виконкомі та виконавчих органах Дрогобицької міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №2 до Порядку

від _______________ 2024 № ____

 

 

 

 

ЕКЗАМЕНАЦІЙНА ВІДОМІСТЬ

 

проведення іспиту кандидатів конкурсною комісією на заміщення вакантної посади ____________________________________________________________________

 

 

 

_________________ року

згідно з Порядком проведення іспиту, затвердженим

розпорядженням міського голови від _____________________

 

№ п/п Прізвище, ім’я, по-батькові Посада, на яку претендує

кандидат

Категорія

посади

Номер

білету

Загальна

cума балів

1.          
2.          

 

Голова комісії                                                               

 

 

 

Секретар комісії:                                                          

 

 

Члени конкурсної комісії:                                          

 

 

 

 

 

Переглянути додаток

Документи за типом
Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту