Аналіз регуляторного впливу регуляторного акту – проекту рішення Дрогобицької міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель частини територіальної громади -с. Унятичі»

18.05.2023 1884

Аналіз регуляторного впливу регуляторного акту – проекту рішення Дрогобицької міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель частини територіальної громади -с. Унятичі»

Проект рішення

Технічна документація з нормативно грошової оцінки

Технічна документація з нормативно грошової оцінки

Аналіз регуляторного впливу регуляторного акту – проекту рішення Дрогобицької міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель частини територіальної громади – с. Унятичі»

I. Визначення проблеми, яку передбачено врегулювати.
Нормативно-грошова оцінка є основою для формування ціни землі, особливо при здійсненні операцій з її купівлі-продажу та розміру плати за землю. Вартість землі формує конкурентний попит на неї, який проявляється на аукціонах і постійно змінює її середньозважену вартість по оціночних зонах районів села.
З огляду на вимоги Закону України «Про оцінку земель» №1378 від 11 грудня 2003 року, враховуючи давність проведення такої, зміну проектів забудови та розподілу території міста, затвердження генерального плану міста, інтересів розвитку підприємництва, можливостей покращення інвестиційного клімату села Унятичі, постала необхідність затвердження нормативно-грошової оцінки земель.
II. Визначення цілей регулювання.
Роботу з нормативної грошової оцінки земель села Унятичі виготовлено на замовлення Управління майна громади виконавчих органів Дрогобицької міської ради відповідно до Земельного кодексу України, Закону України «Про оцінку земель». Роботу проводили у відповідності до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25 листопада 2016 року № 489 «Про затвердження Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів», стандарту СОУ ДКЗР 00032632-012:009 «Оцінка земель», який затверджено наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 24 червня 2009р. № 335.
Організація-виконавець роботи – Товариство з обмеженою відповідальністю «Західземлепроект плюс».
Методичну основу роботи становить:
– Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року № 1147.
III. Визначення й оцінка всіх прийнятих альтернативних етапів досягнення зазначених цілей.
Зважаючи на те, що чинне законодавство чітко регламентує порядок визначення нормативної грошової оцінки земель, не існує альтернативи стосовно її визначення.
IV. Описання механізму, який планується застосувати для розв’язання проблеми
Запровадження регуляторного акту дозволить максимізувати корисність використання ресурсного потенціалу територіальної громади, мінімізує можливості збитків або неефективної експлуатації комунального майна.
Затвердженням нормативної грошової оцінки земель с. Унятичі Дрогобицького району станом на 01.01.2024року, буде визначено:
– грошову оцінку земель різного функціонального призначення у розрізі економіко-планувальних зон.
– систему локальних коефіцієнтів на місцеположення земельної ділянки в межах економіко-планувальних зон для умов с. Унятичі Дрогобицького району.
– буде затверджено таблицю із зазначенням для кожного оціночного району коефіцієнта, який враховує розташування території територіальної громади в межах різних зон впливу.
V. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у випадку прийняття регуляторного акту.
У випадку прийняття зазначеного рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель частини територіальної громади – с. Унятичі» буде збільшено дохід до бюджету від орендної плати за землю, земельного податку та додатково буде можливість включити окремі земельні ділянки до переліку таких, що підлягають продажу на земельних торгах.
VI Обґрунтування терміну чинності регуляторного акту:
З 1 січня 2024 року до моменту затвердження нової нормативно грошової оцінки.
VII. Заходи з відстеження результативності регуляторного акту:
Повторне відстеження результативності дії регуляторного акту здійснюється через рік від дня набрання чинності акту.
Періодичне відстеження результативності проводиться раз на кожні три роки від дня закінчення заходів з повторного відстеження.
Відстеження надходжень від земельного податку та орендної плати за землю до місцевого бюджету буде здійснюватися шляхом аналізу інформації, наданої Фінансовим управлінням Дрогобицької міської ради та ГУ ДПС у Львівській області.
Розробник проекту регуляторного акту – Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради.
Адреса для надсилання зауважень та пропозицій:
Поштова: м. Дрогобич, пл.Ринок,1.
Електронна: [email protected]
Повний текст проекту регуляторного акту та аналіз регуляторного впливу розміщено на сайті Дрогобицької міської ради: www.drohobych-rada.gov.ua.
Термін, упродовж якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їхніх об’єднань, становить один місяць від дня оприлюднення.
Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їхніх об’єднань приймаються в письмовій та електронній формі на вищевказану адресу. Зауваження та пропозиції повинні бути обґрунтованими та містити посилання на нормативно-правові акти діючого законодавства.

Документи за типом
Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту