Ухвала сесії Дрогобицької міської ради “Про поховання жертв більшовицьких репресій НКВД-МГБ 1939-1941 рр. і 1944-1953 рр. у м. Дрогобичі”

03.07.1991 532

Ухвала сесії Дрогобицької міської ради “Про поховання жертв більшовицьких репресій НКВД-МГБ 1939-1941 рр. і 1944-1953 рр. у м. Дрогобичі”

Дрогобицька міська Рада народних депутатів
Львівської області
V сесія I демократичного скликання
УХВАЛА

від 03.07.1991 року

Про поховання жертв більшовицьких
репресій НКВД-МГБ 1939-1941 рр.
і 1944-1953 рр. у м. Дрогобичі

Заслухавши інформацію заступника голови Дрогобицької міської Ради народних депутатів про поховання жертв більшовицьких репресій 1939-1941 рр. і 1944-1953 рр., виявлених у результаті розкопок на внутрішній території колишньої тюрми НКВД-МГБ та у саду в місті Дрогобичі по вул. Стрийській, 3;
– враховуючи розпорядження Кабінету Міністрів Української РСР від 25.06.91 р. № 72-Р, видане на підставі висновків Урядової комісії для вивчення обставин масових поховань людей, виявлених у м. Дрогобичі, та Постанову про закриття кримінальної справи № 155-070, затверджену прокурором Львівської області 7 червня 1991 року;
– погоджуючись із оцінкою обласної Рада народних депутатів суспільно-політичної ситуації, загостреної деструктивними акціями окремих ультрарадикальних осіб і малочисельних груп, використаних союзними засобами масової інформації для розгорнення антиукраїнської кампанії й компрометації демократичних перетворень на Львівщині;
– беручи до уваги ухвали Координаційної ради демократичних організацій Дрогобиччини від 29.06.91 р. і 02.07.91 р., в яких викла­дені обгрунтовані претензії щодо представлених Кабінетом Міністрів, Урядовою комісією і слідчою групою не чітких, суперечливих, не повних і не аргументованих у багатьох випадках рішень і висновків, які базуються на недостатній кількості процесуальних документів і експерт­них матеріалів, Дрогобицька міська Рада народних депутатів
УXВАЛИЛА:
1. Провести поховання на “Полі Скорботи” останків жертв більшовицьких репресій, про котрі зроблено остаточні процесуальні заключен­ня, у неділю 14 липня ц.р.
1.1 Ритуальні відправлення розпочати об 11-ій годині;
1.2. Дні 14 і 15 липня ц.р. оголосити на Дрогобиччині днями скорботи.
1.3. На всіх будинках, на приміщеннях заводів, організацій та установ вивісити приспущені національні прапори з траурними стрічками.
2. Утворити робочу комісію виконкому для організації поховання жертв репресій у складі заступника голови Ради – Байси В.І., заступ­ника голови виконкому – Семчишина В.Ф., зав. відділом культури – Бервецького З.Т.
2.1. Залучити до роботи в комісії представників усіх демократич­них громадських організацій Дрогобиччини.
2.2. Розробити сценарій ритуалу перепоховання, залучити до участі у траурній церемонії представників усіх конфесій.
3. Утворити й затвердити на сесії Ради народних депутатів державно-громадську комісію для збору процесуальних матеріалів та організації розслідування злочинів тоталітарного більшовицького режиму на Дрогобиччині.
4. У зв’язку із намаганнями адептів тоталітарної комуністичної системи приховати масштаби і страхітливість злочинів проти людства, спробами ухилитися від відповідальності за них, намаганнями дезін­формувати громадськість і з метою правдивої і повної юридично-правової і політичної оцінки скоєних НКВД-МГБ у 1939-1953 рр. злочинів:
4.1. Продовжити розкопки злочинних заховань жертв несправедливих більшовицьких репресій на внутрішній території колишньої тюрми, у в’язничній криниці та інших відомих громадськості місцях.
4.2. Закликати громадськість Дрогобиччини активно давати свідчення державно-громадській комісії і сприяти у збиранні про­цесуальних матеріалів.
4.3. Залучити до проведення судово-медичних експертиз незалежних експертів, у т.ч. з інших держав /Литви, Латвії, Грузії, Молдови, та інших/.
4.4. Вимагати продовження розслідування кримінальної справи № 155-070, особливо у напрямі розкриття епізодів, зв’язаних із злочинами проти людяності й з фактами канібалізму.
5. Вимагати від Урядової комісії:
а/ широкого висвітлення засобами масової інформації республіки матеріалів розслідування і висновків щодо розкритих злочинів та імен злочинців;
б/ створення телевізійного фільму /робоча назва «Більшовицький геноцид на Дрогобиччині 1939-1953 рр./» і його показу по центральному телебаченню.
6. Контроль за виконанням цієї Ухвали покласти на постійні депутатські комісії з питань дотримання законності та національного відродження.

Заступник голови
міськвиконкому В.І. Байса

Секретар сесії Ю.О. Новосад

Документи за типом
Чат-бот Гаряча лінія
Перейти до вмісту